NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

M─ân─âstirea Bistri┼úa ÔÇô Coste┼čti
Ctitorie a boierilor Craiove┼čti, banul Barbu ┼či fra┼úii s─âi P├órvu, Danciu ┼či Radu, m─ân─âstirea Bistri┼úa dateaz─â din jurul anului 1490. Biserica actual─â este construit─â ├«n stil neogotic, cu dimensiuni generoase, av├ónd aspect de catedral─â.
detalii...
Biserica Bolni┼úa ÔÇô Bistri┼úa
Din ctitoria Craiove┼čtilor, ast─âzi se mai p─âstreaz─â doar bisericu┼úa Bolni┼úei (1520-1521), o construc┼úie modest─â (11 x 4 m), din piatr─â (bolovani de r├óu) ┼či pe alocuri c─âr─âmid─â, de tip nav─â, f─âr─â turl─â, acoperit─â cu ┼či┼ú─â. Biserica are un naos p─âtrat, cu altarul rotunjit ├«n interior, f─âr─â pronaos. Bolta este de form─â cilindric─â ┼či f─âr─â turl─â (indiciu de vechime mare ÔÇô asem─ânare cu Cotmeana).
detalii...
Biserica Ovidenia - Pe┼čtera Liliecilor (Sf├óntul Grigore Decapolitul) ÔÇô Bistri┼úa
Cel mai vechi monument istoric aflat ├«n Pe┼čtera Liliecilor este bisericu┼úa Ovidenia. Se presupune c─â prima biseric─â din pe┼čter─â a fost ridicat─â la sf├ór┼čitul secolului al XIII-lea, aceasta ruin├óndu-se ├«n secolul al XIV-lea, c├ónd c─âlug─ârii au p─âr─âsit pe┼čtera ┼či au construit biserica Bolni┼úa, ├«n vremea egumenului de la Tismana.
detalii...
Schitul P─âpu┼ča ÔÇô Bistri┼úa
Biserica a fost zidit─â ├«n 1712, ctitorit─â de c─âlug─ârii bistri┼úeni care ├«l aveau ├«n frunte pe egumenul ┼×tefan. Ace┼čtia au ├«nchinat-o Sf├óntului Grigore Decapolitul. Zugr─âveala din aceea┼či epoc─â, a fost f─âcut─â cu cheltuiala unor membri ai familiei Br├óncoveanu.
detalii...
M─ân─âstirea Arnota ÔÇô Bistri┼úa
A fost ctitorit─â de Matei Basarab ├«n anii 1633-1634, cu hramul ÔÇ×Sfin┼úii Arhangheli Mihail ┼či GavriilÔÇŁ, pe temelia unei biserici mai vechi. Pridvorul cu turla i-a fost ad─âugat de c─âtre Constantin Br├óncoveanu, la ├«nceputul domniei lui, o dat─â cu repara┼úiile, ├«n anii 1705-1706. Tot el ├«i reconstruie┼čte catapeteasma, o adevarat─â oper─â de art─â sculptural─â, ├«n stil br├óncovenesc (din 1913 se afl─â la muzeul de art─â br├óncoveneasc─â de la Mogo┼čoaia) ┼či renoveaz─â pictura, f─âr─â s─â o ├«nlocuiasc─â pe cea original─â.
detalii...
Schitul 44 Izvoare - Pietreni
Cunoscut ┼či sub numele de Schitul de sub Piatr─â, schitul a fost construit de c─âtre egumenul ┼×tefan al m─ân─âstirii Bistri┼úa, ├«n anul 1701, fiind metoc al acestei m─ân─âstiri.
detalii...
M─ân─âstirea P─âtrunsa ÔÇô B─ârb─âte┼čti
Schitul are hramul ÔÇ×Cuvioasa ParaschivaÔÇŁ, de la numele mamei episcopului Climent. Acest schit a fost construit ├«n 1740 de c─âtre Episcopul Climent al R├ómnicului, ├«n amintirea faptului c─â aici a fost n─âscut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugar─â peste munte de frica unei invazii turce┼čti, ad─âpostindu-se la poalele Muntelui Buila, ├«n locul numit ast─âzi P─âtrunsa.
detalii...
Schitul Pahomie - Cheia
Din pisania actual─â a schitului rezult─â c─â ├«ntemeietori sunt Pahomie monahul ┼či Sava Haiducul, ├«n anul 1520, justific├óndu-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.
detalii...
Obiective turistice cultural-istorice în zona adiacentă Parcului Naţional Buila-Vânturariţa
Obiective turistice cultural-istorice în zona adiacentă Parcului Naţional Buila-Vânturariţa
detalii...

Pagin─â realizat─â de Asocia╚Ťia Kogayon din proiect finan╚Ťat de
Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ╚Öi cofinan╚Ťat de RNP Romsilva
Flag Counter