NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Băile Olăneşti – Valea Olăneşti – Cantonul Silvic Mânzu (comun cu traseul 16) – Şaua Prislopel (racord cu traseele 15, 19, apoi comun) - Şaua La Lac (racord cu traseul 13, apoi comun) – Curmătura Stogşoare – Cabana Cheia (racord traseele 5, 12, 13, 17, 18)

Track-ul gps al traseului

traseu14.gpxtraseu14.gpxtraseu14.gpx

Lungime reală
(km)
Altitudine start
(m)
Altitudine finală
(m)
Altitudinea maximă
(m)
Amplitudine
Alt max - Alt min
(m)
Diferenţă nivel pozitivă
(m)
Diferenţă nivel negativă
(m)
15.06 485.3 909.3 1181.2 700.7 1574.5 -1182.1

Timp de mers :

  • vara : 6 – 6 ½ h
  • iarna : 8 – 9 h

Locuri de adăpost : Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu, Adăpost Şaua Prislopel, Cabana Cheia

Puncte de alimentare cu apă : Canton Silvic Comanca, Canton Silvic Mânzu, Şaua La Lac, Cabana Cheia

Descriere : Este unul dintre cele 4 trasee care fac legătura între Băile Olăneşti şi Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.

Este un traseu lejer, fără dificultăţi deosebite (în cea mai mare parte este pe drumuri forestiere), fără prea mari diferenţe de nivel, care poate fi parcurs atât vara, cât şi iarna.

Traseul porneşte din centrul staţiunii (430 – 520 m) pe şoseaua care urcă pe lângă parc spre Izvorul nr. 24. La circa 2 km ajunge în dreptul taberei şi cabanei Comanca. Înainte de podul de peste Râul Olăneşti întâlnim indicatorul care marchează intersecţia cu traseele nr. 15 marcat cu cruce roşie şi nr. 19 marcat cu cruce albastră, care urcă pe interfluviul dintre râurile Olăneşti şi Cheia. Trecem podul şi continuăm pe drumul forestier de pe Valea Olăneştiului. Traseul este comun până la Cantonul Silvic Mânzu cu traseul nr. 16, marcat cu triunghi galben. Trecem de o staţie de captare apă şi ajungem după 1 km în poienile de la Comanca, unde se află o biserică şi câteva cabane. Trecem râul şi după 500 m ajungem la Cantonul Silvic Comanca (panou informativ). Înainte de confluenţa cu Valea Radiţa, la care ajungem după încă 2 km, drumul pătrunde în cheile mijlocii ale Văii Olăneşti. După confluenţă valea este strâmtă şi din nou apar chei. Trecând pe malul stâng, drumul însoţeşte râul cu numeroase cascade. Trecem de Muntele Alionte, care trimite un pinten abrupt, silind râul să se răsucească. După 6 km de la confluenţă ajungem la Cantonul Silvic Mânzu (710 m), unde traseele se despart (stâlp indicator), traseul nr. 16 marcat cu triunghi galben continuând pe Valea Olăneşti.

De la Cantonul Silvic Mânzu părăsim drumul forestier de pe Valea Olăneştiului, traversăm râul 20 m aval de canton şi urcăm spre vest pe versantul Plaiului Prislopel, prin pădurea de molid. Ocolim pe la nord o pepinieră, după care ne continuăm urcarea, paralel cu firul izvorului Prislopel, mai întâi pe versant, apoi pe o muchie, iar după un sfert de oră ajungem în culmea care separă văile Olăneşti şi Cheia, în Şaua Prislopel (800 m). Aici se află un mic adăpost şi un stâlp indicator care marchează intersecţia cu traseele nr. 15 marcat cu cruce roşie şi nr. 19, marcat cu cruce albastră, care urcă din Băile Olăneşti pe interfluviu şi merg la Cabana Cheia (comun de aici cu traseul nostru), respectiv în culmea principală a Munţilor Căpăţânii (comun de aici cu traseul nostru până În Şaua La Lac). Tot aici întâlnim şi limita Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, care până în Şaua La Lac este comună cu traseele turistice, marcată cu pătrat roşu cu chenar alb.

Din Şaua Prislopel schimbăm direcţia de mers înspre nord, urcăm pe marginea unei poieni până într-un mic vârf, apoi ne continuăm drumul pe muchie, spre Muntele Sterpu, având în stânga păduri bătrâne de fag, iar în dreapta păduri tinere, uneori lăstărişuri. După 30 minute ajungem la un drum de tractor, şi după încă 5 minute de mers pe acesta ajungem în Şaua La Lac (820 m), unde ne intersectăm cu drumul care urcă pe Valea Cheia (traseul nr. 13, marcat cu cruce galbenă).

Din Şaua La Lac, traseul nostru este comun cu traseul nr. 13 marcat cu cruce galbenă (vezi descriere) şi cu traseul nr. 15, marcat cu cruce roşie.

Pagină realizată de Asociația Kogayon din proiect finanțat de
Administrația Fondului pentru Mediu și cofinanțat de RNP Romsilva
Flag Counter