Novit

Avete la possibilit di aiutare il P.N. Buila-Vnturari?a: scegliendo di donare il 2% dell'imposta sul vostro reddito annuale, che andrebbe versato alle casse dello stato, all'ASSOCIAZIONE KOGAYON, partner nell'amministrazione del Parco, in conformit alla Legge 571/2003*:

Nome ONG : ASOCIA?IA KOGAYON

C.I.F. : 16132059

IBAN : RO51 RNCB 0265 0061 3421 0001

Contact

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Il villaggio di Pietreni (incrocio con il percorso 5) – Le Gole di Costeşti – La Stazione Forestale Prislop (incrocio con il percorso 4) – La Pianura Netedu – La Cima Netedu (1757 m) (connessione percorsi 2, 17, poi comune) – La Cima Lespezi (1822 m) – Il Monte Zănoaga – La Cima Govora (1958 m) – La Sella Zmeuret (racord traseul crestei Căpăţânilor)

Lungime reală
(km)
Altitudine start
(m)
Altitudine finală
(m)
Altitudinea maximă
(m)
Amplitudine
Alt max - Alt min
(m)
Diferenţă nivel pozitivă
(m)
Diferenţă nivel negativă
(m)
19.91 570.0 1951.7 1951.7 1386.1 1806.2 -433.1

Timp de mers :

  • vara : 8-9 h
  • iarna : nu se recomandă pe porţiunea Plaiul Netedu – Şaua Zmeuret

Locuri de adăpost : Adăpostul de la Izvorul Priboiului, Canton Silvic Prislop, Cantonul Gura Plaiului, Stâna Netedu, Refugiul Lespezi

Puncte de alimentare cu apă : Izvorul Priboiului, Stâna Netedu, Stâna Lespezi

Descriere : Traseul are ca punct de plecare (comun cu traseul nr. 5 care merge la Cabana Cheia) Satul Pietreni, traversează creasta Buila-Vânturariţa pe Valea Râului Costeşti şi ajunge în creasta principală a Munţilor Căpăţânii în Şaua Zmeuret.

Traseul se suprapune parţial (în prima parte) pe un traseu de ecoturism amenajat în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa.

Este un traseu lung dar fără dificultăţi deosebite, în cea mai mare parte desfăşurându-se pe drumuri forestiere.

Punctul de pornire îl constituie Satul Pietreni, mai exact intersecţia cu drumul către Satul Bărbăteşti, punct în care se află un panou informativ şi un stâlp indicator. Se porneşte pe drumul dinspre nord, şi după 100 m se ajunge la o intersecţie de drumuri şi trasee (stâlp indicator). În dreapta este drumul spre Cabana Cheia (traseul nr. 5), iar traseul nostru continuă pe drumul forestier din stânga. După 200 m se ajunge la o altă intersecţie (indicator), de unde se poate merge în stânga (500 m) până la Schitul 44 Izvoare (panou informativ). Continuăm urcarea pe drumul forestier principal, trecem de ultimele case şi ajungem la o barieră, intrarea de pe aceasta vale în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa, semnalizată cu panou informativ. De aici drumul urcă abrupt în serpentine până într-un punct de belvedere cu vedere spre satele din sud şi Cheile Costeşti (panou informativ). Continuăm urcarea încă jumătate de oră, pe drumul din dreapta râului, din ce în ce mai aproape de nivelul acestuia. În momentul în care depăşim creasta calcaroasă valea se lărgeşte şi cursul râului se linişteşte. După încă 15 minute ajungem la un adăpost, unde se află şi izvor (Izvorul Priboi) şi un panou informativ. De aici continuăm înspre nord şi după 300 m, înaintea traversării râului pe pod, întâlnim intersecţia marcată cu stâlp indicator. De aici porneşte în dreapta traseul nr. 11, traseul crestei Buila-Vânturariţa, marcat cu punct roşu. După traversarea râului şi alţi 100 m ajungem la o intersecţie de drumuri, de unde în stânga porneşte traseul nr. 4 spre Valea Bistriţa. Continuăm înainte pe drumul principal, trecem de două pepiniere şi după circa 15 minute ajungem la Cantonul Silvic Prislop, unde este amenajat şi un spaţiu de campare. Traseul continuă înspre nord, pe acelaşi drum forestier care urmează cursul râului. După 30 minute ajungem la clădirea din lemn a unui centru pentru colectarea fructelor de pădure, loc de unde porneşte în dreapta traseul nr. 6 marcat cu punct galben spre Satul Bărbăteşti (indicator). După altă jumătate de oră ajungem la o confluenţă (indicator), de unde traseul părăseşte valea principală şi continuă înspre nord pe Valea Izvorului lui Ignat, afluent de dreapta al Costeştiului. De aici drumul este prost, de multe ori fiind nevoiţi să mergem direct pe firul văii. Continuăm 30 minute pe acesta până ajungem la capătul parcelei de pădure exploatate (aflată pe versantul din stânga), de unde părăsim valea urcând în stânga pe drumul de tractor al exploatării forestiere. După 20 minute ajungem în culme şi după alte 5 de mers pe aceasta înspre nord, la intersecţia (indicator) cu traseul nr. 2, marcat cu bandă albastră, care urcă pe muchie din Satul Bistriţa. Din acest punct cele două trasee (2 şi 3) merg împreună până în Şaua Zmeuret (vezi descrierea traseului nr. 2).

Pagina realizzata dallAssociazione Kogayon, in un progetto finanziato
dallAmministrazione del Fondo per lAmbiente e cofinanziato dal Corpo Forestale dello Stato Romsilva

Pagina tradotta da Daniela Sargu e rivista da Antonio Saccone.