NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Clima

Clima este etajat─â pe vertical─â, urm├ónd treptele de relief, cu diferen┼úe ┼či chiar inversiuni de climat de la un versant la altul.

Etajul fagului este caracterizat prin precipita┼úii cuprinse ├«ntre 600 ┼či 900 mm/an, ajung├ónd chiar la 1000 mm/an, o umiditate cuprins─â ├«ntre 68 ┼či 70 %, temperaturi medii anuale cuprinse ├«ntre 6 ┼či 9┬░ C.

Etajul molidului este caracterizat prin precipita┼úii cuprinse ├«ntre 700 ┼či 900 mm/an, o umiditate cuprins─â ├«ntre 67 ┼či 70 % (scade odat─â cu cre┼čterea altitudinii), temperaturi medii anuale cuprinse ├«ntre 2 ┼či 50C ┼či prin predominan┼úa v├ónturilor cu direc┼úie NV-SE.

Etajul subalpin este caracterizat prin precipita┼úii mai mari de 900 mm/an, temperaturi medii anuale cuprinse ├«ntre 1 ┼či 20C, o perioad─â lung─â ├«n care z─âpada r─âm├óne netopit─â ┼či o perioad─â scurt─â de vegeta┼úie a plantelor.


Influen┼úa climei mai bl├ónde din Oltenia se r─âsfr├ónge sim┼úitor asupra Mun┼úilor C─âp─â┼ú├ónii, mai ales asupra versan┼úilor sudici. Se ├«nregistreaz─â o diferen┼ú─â destul de evident─â ├«ntre climatul versan┼úilor cu expunere sud-estic─â ┼či cei cu expunere nord-vestic─â. ├Än cazul primilor, avem de-a face cu o clim─â mai bl├ónd─â, cu caracteristici submediteraneene datorit─â insola┼úiei puternice ┼či a ├«nmagazin─ârii c─âldurii de c─âtre calcar, la altitudini mai mari de 1000 m ├«nt├ólnindu-se frecvent temperaturi mai ridicate dec├ót ├«n zonele mult mai cobor├óte altitudinal, iar vegeta┼úia dezvolt├óndu-se mult mai rapid pe ace┼čti versan┼úi. ├Än schimb, pe versan┼úii cu expunere nord-vestic─â ┼či pe v─âile ad├ónci temperaturile sunt mult mai sc─âzute, z─âpada persist─â p├ón─â t├órziu ├«n var─â, iar speciile de clim─â mai rece urc─â p├ón─â la nivelul crestei, ├«nregistr├óndu-se frecvent inversiuni ale etajelor de vegeta┼úie.

Precipita┼úiile anuale medii ating 1200 mm la o altitudine de circa 1400 m. ├Än zona de munte num─ârul zilelor ploioase este de 150 - 160 pe an. ├Än zonele aflate la peste 1500 m primele z─âpezi cad pe la sf├ór┼čitul lui octombrie ┼či se topesc ├«n luna mai. Uneori, petice de z─âpad─â z─âbovesc ├«n v─âi p├ón─â spre mijlocul verii.

Pagin─â realizat─â de Asocia╚Ťia Kogayon din proiect finan╚Ťat de
Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ╚Öi cofinan╚Ťat de RNP Romsilva
Flag Counter