NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Legenda numelor localităţilor din zonă

Se spune c─â ├«n zon─â a existat un cioban bogat care st─âp├ónea ┼úinuturile deluroase de la poalele Builei. Acesta avea 4 fii pe numele lor Costea, B─ârbat, Dobre si Bodea, c─ârora le-a ├«mp─âr┼úit mo┼čia. Ace┼čtia au ├«ntemeiat satele: Coste┼čti pe Valea Coste┼čti, B─ârb─âte┼čti ┼či Bode┼čti pe Valea Ot─âs─âului ┼či Dobriceni pe Valea Dobricenilor.

Legenda întemeierii Mănăstirii Arnota

Se spune c─â ├«nainte de a deveni domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, Matei Basarab a sc─âpat de urm─ârirea unei cete de turci schimb├ónd ve┼čmintele cu un arn─âut de-al s─âu, de unde numele locului Arnota (muntele ┼či m─ân─âstirea) ┼či ascunz├óndu-se ├«ntr-o mla┼čtin─â pe locul c─âreia a construit o m─ân─âstire c├ónd a fost ├«nsc─âunat domn, locul unde ├«┼či ┼či afl─â locul de veci domnitorul, al─âturi de tat─âl s─âu.

Legenda Schitului Pahomie ┼či a lui Sava Haiducul

Pahomie numele de c─âlug─âr al marelui ban Barbu Craiovescu, ctitorul M─ân─âstirii Bistri┼úa, ├«n anii 1519-1520, zide┼čte ┼či Schitul Pahomie, ├«n amintirea faptului c─â la Izvorul Frumos, ├«n pustietatea Masivului Buila, ├«n drumul pe care-l c─âuta prin p─âdure ca s─â ajung─â la Sibiu, spre a sc─âpa de urgia lui Mihnea cel R─âu, ├«┼či g─âse┼čte salvarea vie┼úii sale ┼či a celor care ├«l ├«nso┼úeau ├«n pribegie. Printre prietenii s─âi se afla c─âpitanul de oaste Sava, devenit Sava Haiducul, pentru faptul c─â, z─âbovind st─âp├ónul s─âu de mai mult─â vreme aici, deseori a f─âcut incursiuni prin localit─â┼úile ├«nvecinate, pentru a face rost de hran─â.

Legenda Schitului P─âtrunsa

Schitul are hramul ÔÇ×Cuvioasa ParaschivaÔÇŁ, de la numele mamei episcopului Climent. Acest schit a fost construit ├«n 1740 de c─âtre Episcopul Climent al R├ómnicului, ├«n amintirea faptului c─â aici a fost n─âscut de mama sa Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugar─â peste munte de frica unei invazii turce┼čti, ad─âpostindu-se la poalele Muntelui Buila, unde a fost ÔÇťp─âtruns─â de durerile faceriiÔÇŁ ├«n locul numit ast─âzi P─âtrunsa.

Pagin─â realizat─â de Asocia╚Ťia Kogayon din proiect finan╚Ťat de
Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ╚Öi cofinan╚Ťat de RNP Romsilva
Flag Counter