NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Schitul Pahomie - Cheia

Din pisania actual─â a schitului rezult─â c─â ├«ntemeietori sunt Pahomie monahul ┼či Sava Haiducul, ├«n anul 1520, justific├óndu-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.

Dup─â o alt─â pisanie, acest Pahomie nu ar fi altul dec├ót marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul M─ân─âstirii Bistri┼úa, care ├«n anii 1519-1520, c├ónd recl─âde┼čte Bistri┼úa, zide┼čte ┼či Schitul Pahomie, ├«n amintirea faptului c─â la Izvorul Frumos, ├«n pustietatea Masivului Buila, ├«n drumul pe care-l c─âuta prin p─âdure ca s─â ajung─â la Sibiu, spre a sc─âpa de urgia lui Mihnea, ├«┼či g─âse┼čte salvarea vie┼úii sale ┼či a celor care ├«l ├«nso┼úeau ├«n pribegie. Printre prietenii s─âi se afla c─âpitanul de oaste Sava, devenit Sava Haiducul, pentru faptul c─â, z─âbovind st─âp├ónul s─âu de mai mult─â vreme aici, deseori a f─âcut incursiuni prin localit─â┼úile ├«nvecinate, pentru a face rost de hran─â.

Data de 1684 din pisania de ast─âzi a schitului este presupus─â a fi anul ├«n care a avut loc repararea schitului, ├«n acela┼či an fiind renovat─â ┼či M─ân─âstirea Bistri┼úa de Constantin Br├óncoveanu, ├«n calitate de descendent al familiei Craiove┼čtilor.

Pagin─â realizat─â de Asocia╚Ťia Kogayon din proiect finan╚Ťat de
Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ╚Öi cofinan╚Ťat de RNP Romsilva
Flag Counter