NOUTATI

Bilant contabil semestrial la 30.06.2018

detalii

CONTACT

Adresa:
Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea

Tel.: 0250/860.157
Fax: 0250/860.157
Email: pnbuila@yahoo.com

Peștera Pagodelor

Pe┼čtera este situat─â ├«n peretele vestic al Muntelui Stog┼čoare, ├«n peretele din dreapta al Oga┼čului Ursului, la o altitudine relativ─â de 150 m fa┼ú─â de talvegul v─âii Cheia.

A fost explorat─â ┼či cartat─â ├«n anul 1976 de c─âtre speologii v├ólceni ai Cercului de Speologie ÔÇťNiphargusÔÇŁ R├ómnicu V├ólcea.


Intrarea este dubl─â, sub forma unei diaclaze, cu o sec┼úiune de 1x1 m. Dup─â o scurt─â galerie u┼čor descendent─â, urmeaz─â o galerie str├ómt─â, lung─â de 18 m, p├ón─â la ÔÇťStr├ómtoarea Nasturilor Pierdu┼úiÔÇŁ, de unde se l─ârge┼čte (1-3 m l─â┼úime ┼či 2-3 m ├«n─âl┼úime) ┼či continu─â pe ├«nc─â 100 m lungime. Are o denivelare total─â de 10 m ┼či este foarte bogat─â ├«n speleoteme. Speleotemele, de┼či modeste ca dimensiuni, sunt foarte frumoase: stalactite conice ┼či stalagmite fistulare, fragile ┼či policrome. Pe podea se afl─â stalagmite ÔÇťgulerateÔÇÖ, care au avut baza inundat─â, la nivelul apei fiind depus un br├óu de calcit. Cele mai frumoase sunt ÔÇťpagodeleÔÇŁ, stalagmite conice ├«n trepte. Aici se gase┼čte ┼či un depozit de argil─â de un tip mai deosebit, par┼úial litificat, acoperit pe alocuri de o glazur─â calcitic─â str─âlucitoare, depus─â pe marginile cr─âpaturilor ultimei usc─âri a materialului. Argila, deosebit de fin─â, provine dintr-o perioad─â ├«n care infiltra┼úiile din pe┼čter─â alimentau un mic lac, ale carui ape au fost pierdute prin fisurarea calcarului. M─ârturii ale existen┼úei acestui lac sunt br├óurile care marcheaz─â nivelurile de depunere a calcitului de pe pere┼úii pe┼čterii.

Pentru vizitare sunt necesare surse de lumină, haine de protecţie, iar datorită dimensiunilor reduse ale galeriilor, vizitarea trebuie facută în grupuri de maxim 3 persoane.

Pagin─â realizat─â de Asocia╚Ťia Kogayon din proiect finan╚Ťat de
Administra╚Ťia Fondului pentru Mediu ╚Öi cofinan╚Ťat de RNP Romsilva
Flag Counter